STEM + CTE: Rrugët përforcuese reciproke drejt suksesit

Edukimi teknik i karrierës dhe STEM: të dyja ofrojnë zgjidhje praktike të problemeve, mësim të bazuar në kërkime dhe çojnë në karriera sfiduese dhe të kërkuara. Pra, pse ata ndonjëherë janë në mosmarrëveshje? Më lejoni t'ju them pse - dhe si po i bashkojmë ato.

 

Author:
Angie Mason-Smith

Angie është Drejtoresha e Programit të Uashingtonit STEM për Rrugët e Karrierës.


Gjërat që (në fakt) shkojnë mirë së bashku: gjalpi i kikirikut dhe bananet. Turshi dhe Akullore. CTE dhe STEM.

CTE, edukimi teknik i karrierës, janë klasa të bazuara në aftësi që përgatisin të rinjtë për karriera me paga të larta, me kërkesa të larta, si IT, trajnim mjekësor, prodhim, etj. Sido që ta quani, në thelbin e saj, CTE është edukim i mirë STEM. Është praktik për zgjidhjen e problemeve, mësim i bazuar në kërkime dhe duhet të jetë pjesë e strategjisë së çdo shkolle për të sjellë më shumë studentë në karrierat STEM - tregu i punës me rritje më të shpejtë.

Unë do ta dija - në shumë mënyra, e kam jetuar jetën time në kryqëzimin midis CTE dhe STEM.

Dhe për të qenë i sinqertë - nganjëherë ajo mashtron pak.

Djali im, Brycen, përpara inventarit të linjës së rrotave të ujitjes. Tani, unë jam për një student që të mësojë atë që duhet të ndjekë hapat e prindërve të tyre (pothuajse e bëra vetë) - por le të sigurohemi që të përputhet me aspiratat e tyre personale, jo sepse nuk patën mundësinë të eksplorojnë të tjerët mundësitë.

Karriera ime: një zigzag midis STEM dhe CTE

Fillova të punoja në biznesin e ujitjes të familjes sime në Central Oregon në një moshë shumë të re. Mëngjeset e hershme shpenzoheshin duke numëruar inventarin, ose duke bashkuar thumba dhe korniza për linjat e rrotave ose rrotullat anësore që lëvizin sistemet e spërkatësve. Kam kaluar shumë verë të nxehtë jashtë nëpër fusha, duke gërmuar llogore dhe duke instaluar sisteme vaditjeje me vëllain tim dhe duke tërhequr një rimorkio me tuba 40' me motrën time. Ndërsa prindërit e mi e rritën biznesin, unë shikoja se si ata vazhduan me teknologjinë në ndryshim dhe vazhduan të mësojnë dhe të rriten për të përmbushur kërkesat e modernizimit në industrinë e bujqësisë.

Unë isha gjithashtu një volejbollist shumë i përkushtuar dhe çdo vjeshtë shokët e skuadrës pyesnin për programin tim të stërvitjes verore. Përgjigja ime ishte gjithmonë e njëjtë: "Punë manuale". Edhe pse mendova të diplomoja në biznes dhe t'i kthehesha biznesit familjar, dashuria për volejbollin dhe atletikën më çoi në një drejtim tjetër. Pasi linda djalin tim në 2014, kalova karrierën në Arsim dhe u bëra instruktor CTE. Kam dhënë kurse për Administrim Biznesi - por përmes një lente sportive. Studentët u regjistruan me shumicë për të marrë marketingun sportiv dhe menaxhimin e sportit, duke mësuar konceptet e biznesit përmes një mekanizmi që i interesonte dhe i angazhonte ata. Së shpejti iu bashkua Distriktit Rajonal të Shërbimit Arsimor (ESD) për të mbështetur më shumë mësues të CTE për t'u angazhuar në industri dhe për të inovuar programe.

Kam dhënë kurse për Administrim Biznesi - por përmes një lente sportive. Studentët u regjistruan me shumicë për të marrë marketingun sportiv dhe menaxhimin e sportit, duke mësuar konceptet e biznesit përmes një mekanizmi që i interesonte dhe i angazhonte ata.

Më pas bëra zhvendosjen monumentale në "anën tjetër" dhe u bëra drejtor ekzekutiv i Qendrës Qendrore të Oregonit STEM, ku angazhova partnerë industri, postsekondarë dhe K-12 dhe organizata me bazë komuniteti. Së bashku vlerësuam boshllëqet dhe krijuam përvoja mësimore për të frymëzuar studentët që të bëhen novatorë dhe t'i përgatisim ata për të zgjidhur sfidat e së nesërmes.

Por prisni… a nuk është kjo ajo që dëshiron edhe CTE?

Pavarësisht këtij qëllimi të përbashkët, fillova të vërej një tension midis CTE dhe STEM. Bëra thirrje për një bashkëpunim dhe përafrim më të ngushtë midis miqve tanë STEM dhe CTE. Pas disa vitesh, unë pinball prapa në CTE, këtë herë si Koordinator i Programit Core Plus në Departamentin e CTE të Zyrës Shtetërore të Uashingtonit të Mbikëqyrësit të Instruksionit Publik.

Diplomimi i shkollës së mesme është një ditë për të festuar, por nuk duhet të jetë ndeshja e fundit. Kur një student mbaron shkollën e mesme, ai duhet ta shohë atë si fillimin e një kapitulli të ri dhe të kuptojë shumëllojshmërinë e mundësive në dispozicion për ta.

Dhe tani, unë jam kthyer në STEM, si Drejtor i programit të Uashingtonit STEM për Rrugët e Karrierës. Një moment kryesor i kohës sime këtu ka qenë ndihma në adresimin e tensionit midis CTE dhe STEM duke shërbyer në bordin e Shoqatës së Administratorëve të Karrierës dhe Teknik të Uashingtonit (WACTA) dhe për të forcuar partneritetet dhe bashkëpunimin në nivel shtetëror. CTE dhe STEM dikur ishin konkurrencë dhe kundërshtare, por tani ky bashkëpunim i bën ata të punojnë në hap dhe në mbështetje të njëri-tjetrit. Kolegia ime, Margaret Rice, është Presidente e WACTA dhe Drejtoreshë CTE e Distriktit Shkollor Washougal. Ajo vuri në dukje, "Jo vetëm që STEM është pjesë e çdo programi CTE, por STEM mban rrugën e vet në Programet e Studimit CTE. Të gjithë mësuesve të CTE dhe tani Administratorëve u kërkohet të kenë zhvillim profesional brenda STEM si pjesë e rinovimit të certifikimit të tyre.

 

Është koha për të vlerësuar njësoj CTE dhe STEM

Vlerësimi i barabartë i CTE dhe STEM si shtigje karriere të qëndrueshme është puna që bëjmë për të prishur kapanonet dhe konkurrencën midis tyre. Për habinë time, këtu në Uashington STEM, në fakt nuk flas shumë për STEM - ne flasim për rrugë të ndriçuara mirë për certifikatat 1-2-vjeçare, diploma dhe/ose praktika 2- dhe 4-vjeçare. Unë flas për studentët që fitojnë "aftësi të transferueshme" që hapin një sërë dyersh.

Një student që përfundon një kurs flebotomie mund të marrë një punë të kërkuar - një punë që mund t'i përgatisë edhe për kurset e kolegjit para-mjekësor.

Këto kanë të bëjnë me CTE dhe STEM. Për shembull, një kurs CTE në fushën mjekësore lejon eksplorimin e karrierës - "A dua të jem një asistent mjekësor, apo të shkoj deri te mjeku?" - ndërsa fitoj aftësi, si marrja e historisë së një pacienti ose tejkalimi i ngërçit me gjak . Një student që përfundon një kurs flebotomie mund të marrë një punë të kërkuar - një punë që mund t'i përgatisë edhe për kurset e kolegjit para-mjekësor.

Një shembull tjetër është Kurrikula e Boeing Core Plus Aerospace. Që nga viti 2015, ajo është rritur nga 8 në 50 shkolla, duke u mësuar mbi 3000 nxënësve të shkollave të mesme aftësitë e nevojshme për të ndërtuar aeroplanë. Të diplomuarit që nënshkruajnë me Boeing fitojnë mesatarisht 100,000 dollarë paga dhe përfitime, dhe të tjerët do të zëvendësojnë "Baby boomers" në pension në industri të tjera në të gjithë shtetin. Dhe për ata në Boeing, është një hap në derë që mund të çojë në arsim të lartë shtesë në STEM.

Është koha për të vlerësuar këto shtigje CTE të kërkuara në mënyrë që të gjithë studentët - ose të rriturit e besuar në jetën e tyre - të kuptojnë se mund të çojnë në karriera sfiduese dhe të qëndrueshme për familjen.

Kur jepja kurse CTE, kisha një student që e donte kontabilitetin. Ajo ishte aq e avancuar përtej kurrikulës saqë duhej të krijoja fletëllogaritëse gjatë natës që ajo të balanconte të nesërmen. Një ditë ajo erdhi tek unë duke qarë sepse prindërit e saj donin që ajo të linte kontabilitetin dhe të merrte më shumë kurse shkencore në mënyrë që të mund të mjekohej paraprakisht në kolegj dhe të bëhej doktoreshë. Ata thanë se kishin sakrifikuar aq shumë që ajo të kishte sukses – dhe në mendjen e tyre kjo do të thoshte të bëheshe mjeke. Ajo më ftoi të bëja një bisedë të vështirë me familjen e saj dhe t'i ndihmoja ata të shihnin se ajo mund të kishte një karrierë të mirë nëse vazhdonte të merrej me kontabilitet. Ne folëm se cilat shtigje ishin të hapura për të - dhe jam i lumtur të raportoj, sot ajo mori një Bachelor në Administrim Biznesi dhe punon me kënaqësi në departamentin financiar në një spital të Portlandit.

Është koha për të vlerësuar këto shtigje CTE të kërkuara në mënyrë që të gjithë studentët - ose të rriturit e besuar në jetën e tyre - të kuptojnë se mund të çojnë në karriera sfiduese dhe të qëndrueshme për familjen.

…perceptimi i vjetëruar midis të rriturve se CTE çon në punë me jakë blu dhe kurset STEM çojnë në punë me jakë të bardhë ose diploma të avancuara. Me të gjitha përparimet teknologjike në vendin e punës të shekullit të 21-të, këto lloj kategorizimi nuk janë më të rëndësishme.

Vendosja se kush është "materiali i kolegjit"

Ndërsa prindërit e dikujt mund të jenë me ndikim në rrugën e një studenti, hulumtimi ka treguar se shumica e studentëve marrin informacionin e tyre nga mësuesit, këshilltarët e karrierës ose nga një i rritur i besuar në ndërtesën e shkollës së tyre. Ata mbështeten në mbështetjen e shkollës kur punojnë për to Shkolla e mesme dhe plani përtej.

Pra, kur një i rritur i besuar drejton një student në një rrugë të caktuar karriere bazuar në supozime të pambështetura se kush është "materiali i kolegjit" - kjo rezulton në rezultate të pabarabarta. Jonë e fundit Projekti nga shkolla e mesme deri në atë të mesme jep një shembull të kësaj nga shkolla e mesme Eisenhower në Yakima, ku të dhënat treguan se studentët meshkuj, latinë ishin të mbipërfaqësuar në kurset CTE të lidhura me bujqësinë, ndërsa studentët e bardhë ishin të mbipërfaqësuar në kurset CTE që çonin në zanate.

Studentët thithin të gjitha llojet e mesazheve se kush i përket cilës karriera dhe rezultati është se gratë janë ende të nënpërfaqësuara në punët e shkencave fizike, kompjuterit dhe inxhinierisë dhe vetëm 7% e diplomave STEM shkojnë për studentët me ngjyrë.

Këto gjetje pasqyrojnë një perceptim të vjetëruar midis të rriturve se kurset CTE çojnë në punë me jakë blu dhe kurset STEM çojnë në punë me jakë të bardhë ose diploma të avancuara. Me të gjitha përparimet teknologjike në vendin e punës të shekullit të 21-të, këto lloj kategorizimi nuk janë më të rëndësishme. Si CTE ashtu edhe STEM trajnojnë studentët që të angazhohen në të menduarit kritik, zgjidhjen e problemeve, bashkëpunimin ose të menduarit në dizajn. Të dy janë të përgjegjshëm ndaj punëdhënësve dhe ekonomisë globale në përgjithësi dhe përgatisin studentët për vendin e punës të shekullit të 21-të.

Njihni dhe kapërceni paragjykimet tuaja për të rriturit

Në të njëjtën kohë, këta 'të rritur të besuar' duhet të shqyrtojnë dhe të jenë të vetëdijshëm për paragjykimet e tyre lidhur me racën, gjininë, përkatësinë etnike, prejardhjen gjeografike ose klasën, në mënyrë që të mos shkaktojnë dëm padashur.

Tani, kam respekt të madh për mësuesit dhe këshilltarët e karrierës - unë kam qenë i tillë. Kam shpenzuar shumë vite duke këshilluar atletët për të përmirësuar performancën e tyre akademike. Por mbaj mend – sado e dhimbshme të kujtohet – shumë herë kur paragjykimi im i paqëllimshëm ndikoi në mënyrën se si i këshilloja studentët. Kur supozova se një student-atlet nuk ishte mjaftueshëm i zgjuar ose nuk u intereson akademikët, unë do t'i rekomandoja klasa që mund t'i merrnin ata notat për të qenë të kualifikuar për të luajtur sport - edhe nëse kjo nuk përputhej me aspiratat e tyre aktuale akademike . Më kujtohet se u befasova kur një nga studentët e mi të futbollit u pranua herët në Shkollën Foster të Biznesit të Universitetit të Uashingtonit, një program që është shumë konkurrues dhe i vështirë për t'u futur në shkollë të mesme. Mbaj mend që ai më thirri tronditjen në fytyrën time që thoshte se një futbollist nuk mund të ishte gjithashtu një akademik me yje.

Që atëherë, unë kam arritur të njoh blindët e mi dhe përpiqem ta korrigjoj këtë. Ato paragjykime që ne tregojmë si të rritur ndërsa i ndihmojmë studentët të lundrojnë në shtigjet mund të jenë jashtëzakonisht të dëmshme dhe të gjithë ne duhet të punojmë për të luftuar kundër stereotipeve dhe supozimeve dhe të njohim studentët individualë dhe qëllimet e tyre unike të karrierës.

Kolegja ime dhe shoqja ime e dashur, Tana Peterman tha një herë për këtë lloj pune në nivel sistemesh, 'Është e çrregullt. Por është e bukur.'

Pra, me dashuri u bëj thirrje të gjithë 'të rriturve të besuar'—mësuesit, këshilltarët e karrierës, administratorët—të shqyrtojnë çdo paragjykim të paqëllimshëm. Fillo Ketu. Bërja e kësaj mund të bëjë një ndryshim të madh për një student të cilit i duhet vetëm një i rritur që të pyesë për aspiratat e tyre dhe t'i inkurajojë ata, në mënyrë që ata të mund të hartojnë kursin e tyre—qoftë duke u regjistruar në një kurs CTE, si një program trajnimi detar, ose duke aplikuar për pranim të hershëm në një shkollë biznesi prestigjioze.

Nuk është një gjë e lehtë - të ekzaminosh paragjykimet e dikujt. Por nëse jeni në gjendje të mbështesni studentë nga një gamë e gjerë prejardhjesh ndërsa ata ndërtojnë besimin akademik, ndërmerrni hapa drejt një qëllimi karriere ose arsimimi dhe dilni nga ana tjetër si nxënës gjatë gjithë jetës - kjo është fitorja.
 
 

Çfarë mund të bëjmë më mirë?

  • Kontrolloni paragjykimet tuaja dhe përpiquni ta korrigjoni. Duhet kohë - jini të durueshëm me veten.
  • Në vend që të drejtoni nga përvoja juaj e jetës - dëgjoni aspiratat e studentit. Nxënësit do të arrijnë pritshmëritë e vendosura ndaj tyre.
  • Dije të dhëna për aspiratat e studentëve tuajs—dhe si t'i harmonizojnë ëndrrat e tyre me mundësi reale.
  • Fute brenda mentorët e industrisë të cilët ndajnë prejardhje etnike ose kulturore me nxënësit. Nxënësit duhet të shohin njerëz që duken si ata duke bërë punën. Përfaqësimi ka rëndësi.