Njihuni me Celestina Barbosa-Leiker, psikologe, studiuese dhe grua e shquar në STEM

Celestina Barbosa-Leiker është Zëvendës Kancelare Ekzekutive për Kërkime dhe Administrim në Shkencat Shëndetësore të Universitetit Shtetëror të Uashingtonit, Spokane, ku studion përvojat psikologjike të njerëzve me çrregullime të përdorimit të substancave. Hulumtimi i saj po ndihmon ofruesit e kujdesit shëndetësor të kujdesen më mirë për njerëzit e prekur negativisht nga përdorimi i substancave.

 

Së fundmi, patëm mundësinë të intervistonim Celestina Barbosa-Leiker, Zëvendës Kancelare Ekzekutive për Kërkime dhe Administrim në Shkencat Shëndetësore të Universitetit Shtetëror të Uashingtonit, Spokane, për të mësuar më shumë rreth rrugës së karrierës dhe punës së saj. Lexoni për të mësuar më shumë.

Mund të na shpjegoni se çfarë bëni?

Celestina Barbosa-Leiker
Celestina Barbosa-Leiker është Zëvendës Kancelare Ekzekutive për Kërkime dhe Administrim në Shkenca Shëndetësore të Universitetit Shtetëror të Uashingtonit, Spokane. Pamje Profili i Celestina.

Unë jam një studiues në Universitetin Shtetëror të Uashingtonit (WSU) dhe e fokusoj kërkimin tim në përvojat psikologjike të njerëzve që kanë një çrregullim të përdorimit të substancave, në mënyrë që ofruesit e kujdesit shëndetësor të bëjnë çmos për t'u kujdesur për ta. Unë gjithashtu hulumtoj të rriturit e moshuar për të parë se si stresi, depresioni dhe përdorimi i ilaçeve me recetë ndikojnë në moshën e tyre. Unë shërbej si Zëvendës Kancelar për Kërkime për kampusin WSU Health Sciences Spokane. Ky pozicion drejtues do të thotë që unë mund të ndihmoj në mbrojtjen dhe rritjen e kërkimit në infermierinë, mjekësinë dhe farmacinë. Unë jam një anëtar i fakultetit Latina, kështu që mentorimi i studentëve me ngjyrë dhe puna mbi diversitetin, barazinë dhe praktikat e përfshirjes janë gjithashtu një pjesë e madhe e asaj që bëj.

Cila ishte rruga juaj e arsimimit dhe/ose e karrierës? Si arritët këtu ku jeni tani?

Shkova në disa kolegje komunitare pas shkollës së mesme sepse nuk e dija se çfarë doja të studioja apo si të paguaja për kolegj. Edhe pse mora nota të shkëlqyera në shkollën e mesme, thjesht nuk isha gati të shkoja në një kolegj 4-vjeçar. Kështu që, punoja me kohë të plotë dhe merrja mësime kur mund t'i përballoja ato. Kam punuar me njerëz që kishin aftësi të kufizuara zhvillimore, njerëz që kishin demencë, njerëz që kishin një çrregullim të përdorimit të substancave. Të gjitha këto përvoja pune më bënë që të dëshiroja të marr një BS, MS dhe PhD në Psikologji, në mënyrë që të mund të ndihmoja njerëzit me probleme psikologjike. Shkenca është thelbësore për të ndihmuar ata që kanë nevojë dhe kështu zgjodha të fokusohem në kërkimin psikologjik në lidhje me pabarazitë shëndetësore.

Cilat/kush ishin disa nga ndikimet tuaja më të rëndësishme që ju udhëzuan drejt STEM?

Unë kisha një profesor kur isha studente universitare që më udhëhoqi gjatë studimit tim të parë kërkimor. Kur i entuziazmuar erdha tek ai me rezultatet e studimit, ai tha: "Sapo të ka kafshuar insekti i kërkimit!" Ky ishte fillimi i të gjithave (faleminderit, Dr. Michael Murtaugh)! Që atëherë, unë kam pasur mentorë të panumërt gjatë gjithë karrierës sime, të cilët kanë mbështetur trajektoren time të karrierës. Pa mentorët e mi, nuk do të isha kurrë këtu ku jam sot. Tani jam në pozicionin e mrekullueshëm për të shërbyer si mentor për të tjerët dhe më pëlqen!

Cila është pjesa juaj e preferuar e punës suaj?

Më pëlqen të ndaj të gjitha kërkimet e mrekullueshme që po ndodhin në WSU me banorët në të gjithë shtetin tonë. Më pëlqen gjithashtu të ndihmoj të lidh studiuesit me njëri-tjetrin. Me kërkimin tim, më pëlqen kur arrij të analizoj të dhënat. Unë shikoj një grup të dhënash plot me numra dhe e di se ka një histori atje diku dhe statistikat më ndihmojnë të zbuloj se çfarë është ajo histori.

Çfarë e konsideroni arritjen tuaj më të madhe në STEM?

Ka shumë pak profesorë latinë në këtë komb. Fakti që unë jam profesor i asociuar dhe zëvendëskancelar për kërkime është arritja ime më e madhe. Studentët me ngjyrë duhet të shohin profesorë që u ngjajnë atyre në mënyrë që të mund të realizojnë ëndrrat e tyre për të avancuar në STEM. Në një pozicion drejtues, mund të sjell një zë tjetër në tryezë kur merren vendime. Unë ofroj një këndvështrim tjetër dhe jam i vlerësuar për këtë. Jo të gjithë i marrin këto mundësi, kështu që unë punoj shumë për t'i zgjeruar këto mundësi te të tjerët. Unë mentoroj gra të tjera studiuese dhe studiuese me ngjyrë dhe kur i shoh ato të arrijnë - kjo është ndjenja më e mirë! Aktualisht jam në bordin e Akademisë së Shkencave të Shtetit të Uashingtonit dhe kryetar aktual për komitetin e Diversitetit, Barazisë dhe Përfshirjes (DEI). Jam krenar që në këtë mënyrë i shërbej shtetit dhe do të punoj fort për të promovuar DEI-në në akademinë e shtetit tonë.

A ka ndonjë stereotip për gratë në STEM që do të dëshironit t'i shpërndanit personalisht?

Kur isha studente e diplomuar, unë dhe miqtë e mi ishim në Gratë e diplomuara në Shkencë dhe kishim bërë këmisha që shkruanin: "KËSHTU DUKE NJË SHKENCËTAR". Ne i vishnim ato në ngjarjet e komunitetit dhe kaq shumë fëmijë vinin tek unë dhe më thoshin: “Ti je shkencëtar?! Në asnjë mënyrë! Një shkencëtar është një plak me flokë të bardhë të çmendur!” Është e rëndësishme që të gjithë ne që nuk i përshtatemi atij modeli të jemi përpara dhe në qendër, në mënyrë që të mund të vazhdojmë të rrisim fuqinë punëtore STEM.

Çfarë cilësish unike mendoni se sjellin vajzat dhe gratë në STEM?

La Gratë e shquara në projektin STEM tregon një shumëllojshmëri të gjerë të karrierave dhe rrugëve STEM në Uashington. Gratë e paraqitura në këto profile përfaqësojnë një gamë të larmishme talentesh, kreativiteti dhe mundësish në STEM.

Diversiteti i mendimit është çelësi i inovacionit. Sa më shumë zëra dhe perspektiva të kemi në STEM, aq më të mëdha do të bëhen përparimet në STEM. Nëse vazhdojmë me status quo-në, dhe drejtpërdrejt ose drejtpërdrejt inkurajojmë dhe përmirësojmë vetëm djemtë dhe burrat në STEM, ne humbim gjysmën e fuqisë punëtore të mundshme. Vajzat dhe gratë mungojnë në të dhënat e mbledhura nga studiuesit që bëjnë studimet. Ne duhet ta ndryshojmë atë për të bërë vërtet përparime në STEM për të gjithë njerëzit.

Si e shihni shkencën, teknologjinë, inxhinierinë dhe/ose matematikën duke punuar së bashku në punën tuaj aktuale?

Hulumtimi në kujdesin shëndetësor është një shembull i shkëlqyer. Hulumtoni me pajisje të veshur për të monitoruar shëndetin tuaj, shtëpi të zgjuara për ata që duan të plaken në vend, pajisje inovative për të ndihmuar në përmirësimin e cilësisë së jetës për njerëzit që vuajnë nga sëmundje dhe sëmundje. E shoh STEM-in në veprim çdo ditë për të ndihmuar në përmirësimin e jetës së kaq shumë njerëzve.

Çfarë do të dëshironit t'u thoni grave të reja që mendojnë të fillojnë një karrierë në STEM?

Shkoni për të! Provoje. Kuptoni se çfarë ju pëlqen dhe çfarë nuk ju pëlqen në lidhje me të. Ndryshoni mendjen nëse dëshironi. Është në rregull të kesh sukses dhe është në rregull të dështosh. Provoni të gjitha. Bëni pyetje, merrni hapësirë, punoni shumë dhe gjeni një ekip mbështetës. Nëse jeni e vetmja vajzë ose grua në një klasë ose në një projekt, ata janë me fat që kanë perspektivën tuaj.

Çfarë mendoni se është unike për Uashingtonin dhe karrierat STEM në shtetin tonë?

Ne jetojmë në një gjendje të shkëlqyer për karrierat STEM. STEM mbështetet dhe inkurajohet dhe shihet si pjesë integrale e edukimit tonë. Ka shumë mundësi që fëmijët të përfshihen në organizatat STEM. Unë jam në bordin e Arritjeve të Matematikës, Inxhinierisë, Shkencës (MESA) Spokane dhe më pëlqen që ekziston një program lokal i rrugës së karrierës STEM për fëmijë nga popullata të nënpërfaqësuara.

Mund të ndani një fakt argëtues për veten tuaj?

Nuk e kisha menduar kurrë se do të isha këtu ku jam sot. M'u desh shumë kohë për të kuptuar se të shkoja në shkollë pasuniversitare mund të ishte edhe një opsion për mua. Nuk e kam ëndërruar kurrë që do të kisha një doktoraturë. Edhe pasi e fitova, nuk e kisha menduar kurrë se do të kisha sukses në akademi. Do të kisha qeshur me ty po të më thoshe se një ditë do të mbaj një pozicion drejtues në universitetin tim! Thjesht nuk e mendoja se do të më lejohej të bëja atë që po bëj sot, ose se do të kisha sukses në të. Për një kohë shumë të gjatë, thjesht u ndjeva me fat që vazhdova disi të përparoja në karrierën time. Tani e kuptoj që, ndërsa jam me të vërtetë me fat që kam privilegje që më lejojnë të punoj shumë në punën time (një familje dhe grup miqsh shumë mbështetës, mentorë të mrekullueshëm), universiteti im është gjithashtu me fat që më ka!

Lexo më shumë Gratë e dukshme në profilet STEM