Programi STEM pas shkollës bazohet në njohuritë indigjene

Kur një program pas shkollës që i shërbente një komuniteti të vogël rural në Grykën e Kolumbisë pa një fluks studentësh të fiseve, edukatorët panë një mundësi - për të integruar njohuritë vendase në arsimin STEM.

 

shkollë pranë lumit Kolumbia
Shkolla e mesme Wishram në lumin Kolumbia pret programe pas shkollës që integrojnë programimin mbi njohuritë kulturore indigjene dhe të mësuarit rreth habitatit lokal të lumit. Programi tani u shërben më shumë se 140+ studentëve, shumë nga komunitetet fisnore.

Vjeshtën e kaluar, regjistrimi në REACH, një program pas shkollës që shërben për shkollat ​​Wishram dhe Lyle-Dalles, të vendosura 100 milje në lindje të Vankuverit, u rrit me gati pesëdhjetë për qind. Ky fluks prej rreth 40 studentësh erdhi nga një ndërtim i ri strehimi për familjet fisnore, shumë prej të cilave kanë jetuar në "lumin e madh" (Nch'i-Wana në Sahaptin, gjuha indigjene e folur përgjatë brigjeve të saj) për një mijëvjeçar.

"Po, kjo ishte një sfidë - por lloji i mirë," tha Heather Lopez, drejtore e programit të REACH, që do të thotë Marrëdhëniet, Pasurimi, Akademikët, Komuniteti dhe Detyrat e shtëpisë. Financuar nga Qendrat e Mësimit të Komunitetit të Shekullit 21, REACH tani u shërben mbi 140 nxënësve K-12 në shkolla dhe fokusohet në matematikë dhe artet e gjuhës angleze, por gjithashtu integron STEM (shkencë, teknologji, inxhinieri dhe matematikë) dhe të mësuarit kulturor.

edukatorja në natyrë i udhëzon studentët ndërsa hapin një gropë
Studentët mësojnë rreth ekosistemit të lumit Kolumbia dhe habitateve të kafshëve. Të dyja janë themelet e programeve të të mësuarit STEM pas shkollës.

Vickei Hrdina, drejtore e ESD 112 Lidhja e karrierës në jugperëndim (CCSW), mbikëqyr programin REACH. Ajo tha, “Unë kam një listë kontrolli për programet e reja: a janë ato autentike, relevante, tërheqëse? Ne nuk do të vendosim asgjë para studentëve që nuk është. Heather dhe ekipi i saj REACH fokusohen në matematikë dhe artet e gjuhës angleze dhe integrojnë STEM duke u bashkuar me komunitetin dhe familjet. Dhe ajo e bën argëtuese!”

Programet pas shkollës janë shpesh të parat që ndikohen nga shkurtimet e financimit, kështu që REACH mbështetet në më shumë se 18 organizata partnere, shumë prej të cilëve japin kohën dhe ekspertizën e tyre vullnetare, dhe disa përfshijnë një fokus STEM: Trofta e pakufizuar i çon studentët në ecje përgjatë lumit Klickitat për të mësuar rreth habitatit të kafshëve të egra të lumit; ekspertë nga Komisioni Ndërfisnor i Peshkut të Lumit Kolumbia mësoni rreth ciklit jetësor të salmonit, ngjalave të llambave dhe kafshëve të tjera të egra. Lopez tha se ata mësojnë gjithashtu për vendet historike në rajon, duke përfshirë fshatin në Celilo Falls, qendra e tregtisë dhe kulturës së salmonit në zonë për mijëra vjet.

Ajo tha, “Dikur ata dërguan një edukator që i ndihmoi studentët të ndërtonin një model arkeologjik të gërmimit të Fshati Celilo, duke përdorur shkopinj kokoshka. Paraardhësit e studentëve vendas vendas jetonin dikur atje, kështu që të shihje ndikimin e vërtetë të digave ishte veçanërisht domethënëse.”

Aktivitete të tjera fokusohen në të ushqyerit dhe të mësuarit kulturor. Organizata partnere lokale, Skyline Health, dërgoi një nutricionist i cili u mësoi studentëve për përmbajtjen e sheqerit në disa pije komerciale. “Studentët u penguan nga sasia e sheqerit në çdo pije. Mësuam se si të bëjmë opsione më të shëndetshme, si smoothie nga lakra jeshile, spinaqi dhe manaferrat.”

REACH organizoi gjithashtu një Natë Family STEM në partneritet me Career Connect Southwest, me disa stacione STEM që studentët dhe familjet e tyre të përjetojnë.

fëmija ecën në litar të ngushtë në natyrë ndërsa të rriturit dhe fëmijët e tjerë shikojnë
Mësimi kulturor përfshin vizita në muze, biblioteka ose eksplorim të vallëzimit Mayan, Aztec dhe Hula - madje edhe të mësuarit për të ecur në një litar cirku.

Po, REACH është një program ndihmës për detyrat e shtëpisë, por themeli i tij është të sigurojë pasurim kulturor për studentët. Kjo do të thotë se vera është plot me udhëtime në terren Muzeu i Artit Portland, Artet në Edukimin e Grykës (AIEG) dhe Biblioteka Rajonale e Fort Vancouver. Studentët takuan artistë dhe magjistarë, eksploruan vallëzimin Hula, Mayan dhe Aztec, madje arritën të ecnin në një litar cirku.

Qendra e Zbulimit të Grykës së Lumit Columbia dhe programi i Muzeut, Gorge Ecology Outdoors, organizuan disa përvoja të të mësuarit në natyrë, si shtigjet e ecjes në Lyle, ngasja e biçikletave dhe eksplorimi i rëndësisë natyrore dhe historike të Parku Shtetëror i Horsethief dhe historia e petroglifeve vendase amerikane atje.

Duke shkuar përtej zonës së rehatisë së dikujt

Lopez tha se rrënjët e saj indigjene e ndihmojnë atë të lidhet me studentët e fiseve lokale - dhe ata gjithashtu e kanë frymëzuar atë. Ajo është edhe një anëtare e fisit të Shoalwater Bay, edhe nga Hawai'i dhe u rrit në Hawai'i përpara se të transferohej në Grykë kur babai i saj mori një punë saldimi duke instaluar shkallë peshku në lumin Kolumbia. Ajo ra në dashuri me Grykën dhe më vonë u martua me burrin e saj, një anëtar i fisit të Kombit Yakama. "Ne kemi më të mirën nga të dy botët: Grykën, grykën e Kolumbisë dhe përtej Paqësorit, të cilat ne i konsiderojmë të gjitha atdheut tanë stërgjyshorë".

foto në grup të mësuesit dhe nxënësve që qëndrojnë përpara një tavoline
Aftësitë e matematikës janë të integruara në projekte të tjera praktike, si matja e përbërësve gjatë gatimit, ose llogaritja e kostos së ushqimit kur vizitoni strehën e kafshëve të Howard's Haven.

Kur ajo dhe burri i saj kishin fëmijë, ajo donte që kultura e tyre indigjene të ishte pjesë e edukimit të tyre. "Ndonjëherë hasëm në pengesa në rrugëtimin tonë arsimor, por kjo më dha ambicien dhe nxitjen për të mësuar më shumë rreth rrugëve arsimore nga një perspektivë indigjene." Lopez mori një punë si koordinatore për të rinjtë dhe familjet fisnore Zgjerimi i Qarkut Klickitat 4-H WSU. Ajo mori pjesë në konferenca mbi arsimin dhe mirëqenien indigjene, ose duke marrë atë që mësoi ose duke sjellë me vete të rinjtë.

Për këto mësime, ajo tha: “Unë po i drejtoja jashtë zonës së tyre të rehatisë. Pastaj një ditë, disa prej tyre thanë: 'Epo, po ti? Ju duhet të flisni vetë dhe të bëheni mësues.”

Lopez vendosi të marrë një diplomë bachelor në Punë Sociale-Psikologji në sjelljen e fëmijëve dhe adoleshentëve. Ajo tha se studentët e saj e frymëzuan atë të vazhdonte, kështu që ajo vazhdoi të merrte një diplomë master nga programi i Arsimit Indigjen të Universitetit Shtetëror të Arizonës. Për projektin e saj përfundimtar, ajo mbrojti përfshirjen e një perspektive indigjene në kurrikulën e shtetit të Uashingtonit. Që nga viti 2014, Që nga koha e lashtë: Sovraniteti fisnor në shtetin e Uashingtonit është mësuar në të gjitha shkollat ​​publike. Ajo tani është pjesë e Bordit të Drejtorëve për Shoqatën e Arsimit Indian të Shtetit të Uashingtonit (WSIEA) dhe është në bordin këshillues për komitetin këshillues vendas të ESD112.

kartë recetë për çaj pepi-hithër

Dashuria për të mësuarit kulturor:

Lopez integron tregimet indigjene në mësimet rreth botës natyrore - themeli i shkencës. Gjatë verës, studentët mësuan të identifikojnë dhe të mbledhin bimë mjekësore, si plaku dhe trëndafili, dhe t'i përgatisin ato në reçel dhe shurup. Lopez tha: “Ne flasim për vlerat medicinale dhe çfarë kuptimi kanë ato për njerëzit tanë. Ne flasim për rëndësinë e kërkimit të lejes përpara se të zgjidhni një bimë. Ne e lidhim mësimin me nderimin e njerëzve tanë të bimëve.”

Lopez tha për shumë të rinj, këto mësime i prekin në zemër dhe qëndrojnë atje. “Një fëmijë tha: ‘Znj. Lopez, shkova për të zgjedhur një gjethe dhe kërkova leje për ta zgjedhur. Ata janë kaq të respektueshëm dhe të hapur për të mësuar rreth mësimeve dhe kulturave të reja.

Duke arritur të gjithë familjen

“Studentët e fiseve me njohuri tradicionale janë tepër të vlefshëm në [një rrugë karriere mjedisore] – sepse shpesh i mungojnë mënyrat më tipike ‘perëndimore’ të zhvillimit të karrierës.”
-Vickei Hrdina, Drejtoreshë, Career Connect Southwest

REACH gjithashtu mbështetet në përfshirjen e fortë të prindërve. Lopez tha: "Ne i pyesim prindërit se çfarë duan të shohin dhe bazuar në përgjigjet e tyre ne kemi mbajtur seanca mbi edukimin financiar, ndihmën financiare të kolegjit dhe kemi organizuar mbrëmje shkëmbimi kulturor - si netë filmash dhe karnavale." Ajo tha se prindërit gjithashtu bashkohen me udhëtime në terren si udhëtimi i kampingut gjatë natës në Newport, Oregon.

Ajo shtoi, “Shumë nga mundësitë e ofruara përmes Programit tonë REACH janë përvoja të reja për shumë nga studentët tanë, si shëtitjet, udhëtimet në plazh dhe shikimi i oqeanit për herë të parë, ose vizita në Muzeun e Shkencës dhe Industrisë në Oregon, Oregon. Kopshti zoologjik dhe shumë më tepër.”

Programi REACH përfshin gjithashtu një program eksplorimi karriere dhe praktika në partneritet me Career Connect Southwest. Vickei Hrdina, Drejtor i CCSW tha: “REACH ofron eksplorim karriere që është kulturalisht i rëndësishëm për studentët e fiseve, veçanërisht ata të interesuar të punojnë për Departamentin e Peshkut dhe Kafshëve të Egra ose Departamentin e Burimeve Natyrore. Studentët e fiseve me njohuri tradicionale janë tepër të vlefshëm në atë rrugë karriere – sepse shpeshherë mungojnë në mënyrat më tipike ‘perëndimore’ të zhvillimit të karrierës.”

“Gjeni partnerë të fortë të komunitetit – ata janë themeli ynë. Dhe kur ata mund të japin kohën e tyre vullnetare, kjo ndihmon me qëndrueshmërinë sepse financimi nuk është gjithmonë i qëndrueshëm.”
-Heather Lopez, Drejtore e Programit, REACH

Sa për fëmijët e Lopez-it, dy nga djemtë e saj kanë vazhduar tashmë në kolegj: njëri po studion për të qenë inxhinier mjedisi në Michigan (dhe shfaqet në videon e vitit 2017 mbi edukimin e shkencave kompjuterike më poshtë) dhe djali tjetër fitoi një diplomë BA në punë sociale dhe studion amtare nga Kolegji Shtetëror i Evergreen dhe tani punon për Distriktin e Shkollave të Salmonit të Bardhë Programi i të mësuarit në komunitet të shekullit të 21-të (shiko videon më poshtë.)

Kur u pyet se çfarë do të rekomandonte për shkollat ​​e tjera rurale që duan të fillojnë një program pas shkollës, ajo tha: “Gjeni partnerë të fortë komuniteti – ata janë themeli ynë. Dhe kur ata mund të japin kohën e tyre vullnetare, kjo ndihmon me qëndrueshmërinë sepse financimi nuk është gjithmonë i qëndrueshëm.”

Edhe me fluksin e studentëve të rinj, Lopez tha se ata nuk ishin në gjendje të siguronin fonde shtesë dhe aktualisht po drejtojnë programet me staf minimal. “Pavarësisht këtyre sfidave, ne e llogarisim pasurinë tonë në mënyra të tjera: në familjet tona, në mësimet që nderojnë kulturën, diversitetin dhe tokën dhe bukurinë përreth saj – dhe çfarë duhet për të qenë kujdestarë të mirë të tokës.”

Lopez tha, “Programi REACH është i jashtëzakonshëm dhe unik. Ne mund të jemi të rrënjosur në komunitete të vogla rurale përgjatë Nch'i-Wana, por ne kemi histori të bukura dhe të fuqishme për të ndarë."

Shkolla Wishram u shfaq në videon tonë të vitit 2017 mbi edukimin e shkencave kompjuterike dhe përfshinte djalin e Heather Lopez, i cili tani po merr një diplomë në inxhinieri mjedisore në kolegj. Ajo tha se ai e vlerëson këtë ekspozim të hershëm ndaj shkencës kompjuterike nga Career Connect Southwest për frymëzimin e tij për të arritur atje.