Nisja: Bashkimi në Bisedën Kombëtare të Rrugëve të Karrierës

"Rrugët e karrierës janë një koleksion specifik kursesh dhe mundësish trajnimi që përgatisin një student për një karrierë të zgjedhur." – Bordi i Arsimit i Shtetit të Uashingtonit

Angie Mason-Smith nga Washington STEM dhe Rathi Sudhakara nga Këshilli i Arritjeve Studentore të Uashingtonit bashkë-drejtojnë ekipin Launch të shtetit tonë për të zhvilluar një plan sistematik për të lidhur të diplomuarit me karrierat që ofrojnë një pagë për të mbështetur familjen.

Kur doni të ndryshoni një zakon, duhet të dilni jashtë rutinës suaj të vjetër.

Ky ishte qëllimi kur organizatorët pas LAUNCH: Equitable & Accelerated Pathways for All, sollën rreth 100 edukatorë dhe strateg të rrugëve të karrierës nga e gjithë SHBA për t'u takuar në New Orleans muajin e kaluar.

Qëllimi i tyre? Për të zbërthyer kapanonet e krijuara nga dekada të tëra financimesh dhe për të krijuar rrugë të qarta, të barabarta që çojnë në karriera të qëndrueshme për familjen për nxënësit në të gjithë SHBA

Aktualisht, ka mundësi të pabarabarta për nxënësit me ngjyrë dhe latinisht: shumë pak po fitojnë kredenciale me vlerë. Dhe ndërsa disa mund të regjistrohen në kolegje ose programe trajnimi, shumë prej tyre nuk mbarojnë dhe përfundojnë me borxhe të vështira për t'u paguar, duke përjetësuar më tej pabarazinë ekonomike.

“Ndërsa kthejmë kthesën nga pandemia dhe rënia ekonomike, është një kohë kritike për të reflektuar mbi atë që ka funksionuar, për të përballuar dhe çmontuar me guxim atë që po qëndron në rrugën e përparimit dhe për të vazhduar të inovojmë në zgjidhjet e gjeneratës së ardhshme.”

Për ta bërë këtë, pesë organizatat kombëtare të arsimit ka punuar me ta financuesit për të krijuar një ngjarje të përbashkët financimi dhe për të mbledhur drejtues të rrugëve të karrierës në New Orleans. Siç u tha nga organizatorët e Launch, “Ndërsa kthejmë kthesën nga pandemia dhe rënia ekonomike, është një kohë kritike për të reflektuar mbi atë që ka funksionuar, për të përballuar me guxim dhe për të çmontuar atë që po qëndron në rrugën e përparimit dhe për të vazhduar të inovojmë në të ardhmen. - zgjidhjet e gjeneratës.”

Në shtetin tonë, Karriera Lidh Uashingtonin (CCW) është një lider në lidhjen e të diplomuarve të shkollave të mesme me shtigjet e karrierës së qëndrueshme. Washington STEM është pjesë e ekipit drejtues të CCW, e cila është se si Angie Mason-Smith, Zyrtare e Lartë e Programit të Uashingtonit STEM për Rrugët e Karrierës, u gjend në New Orleans muajin e kaluar, duke bërë strategji për kafe me drejtues të tjerë të arsimit nga ky shtet - dhe herë pas here duke pastruar pluhurin e sheqerit nga një bluzë e xhupit të saj.

"Ne jemi përtej entuziazmit që jemi pjesë e punës për të rritur aksesin e barabartë në shtigjet e personalizuara për secilin nxënës dhe për të festuar ndikimin që do të ketë tek studentët tanë të Tacoma dhe Washington State me shtrirje në mbarë vendin." Adam Kulaas, Drejtor i Innovated Learning & CTE, Tacoma Public Schools

Së bashku me bashkëdrejtuesin e shtetit, Rathi Sudhakara, Ndihmës Drejtor i Këshillit të Arritjeve Studentore të Uashingtonit, Angie mblodhi së bashku një ekip të zonës së grupit të ndikimit të përbërë nga drejtues nga katër rrethe në të gjithë shtetin. Këta drejtues përfshijnë një mbikëqyrës shkolle, një anëtar të bordit të shkollës dhe një drejtor të arsimit teknik të karrierës (CTE) nga çdo distrikt.

Launch u ofron këtyre udhëheqësve lokalë një mundësi për të mësuar së bashku dhe për të ridizajnuar rrugët e karrierës si të barabarta dhe të arritshme për të gjithë. Së bashku, këto rrethe përfaqësojnë një mikrokozmos të shkollave publike të shtetit: nga të mëdha dhe urbane (Tacoma), në të mesme dhe urbane (Renton) në të vogla dhe rurale (Elma), në periferi dhe në lindje të maleve (Richland).

Angie tha: “Ekipi u zgjodh strategjikisht – jo vetëm për udhëheqjen e tyre novatore, por sepse me këtë lloj diversiteti, ne mund të krijojmë shtigje që funksionojnë brenda çdo distrikti shkollor, pavarësisht nga madhësia e tyre. Dhe kjo do të ushqehet me rekomandimet e politikave dhe avokimit që do të jenë të përshtatshme për rrethet shkollore në të gjithë shtetin.”

Jill Oldson (i dyti nga djathtas), anëtar i bordit të shkollës së Richland, tha: "Ne jemi të ngazëllyer që përfaqësojmë Richland dhe shtetin e Uashingtonit në projektin Launch, duke punuar për të siguruar akses të barabartë në rrugët e karrierës me cilësi të lartë."

Uashingtoni është një "shtet i kontrollit lokal", që do të thotë se ka shumë fuqi vendimmarrëse të vendosura në bordet e shkollave ose mbikëqyrësit. Kur këta drejtues marrin vendime se cilat shtigje karriere do të jenë të disponueshme për studentët në rrethet e tyre, ata shpesh nxjerrin nga përvoja e tyre – e cila mund të jetë e ndryshme nga përvojat e studentëve të cilëve u shërbejnë.

Angie shtoi, “Ne të gjithë dolëm nga rutinat tona normale, mbyllëm laptopët tanë dhe u angazhuam me biseda të reja. Ai krijoi një dinamikë unike të përvojës së përbashkët për të ndërtuar besimin, kështu që ne mund të diskutojmë gjëra që na kërkojnë të gërmojmë më thellë.”

Projekti Launch është i ndarë në dy grupe: Ndikimi dhe Inovacioni, secila e përbërë nga ekipe nga shtatë shtete. Uashingtoni është në grupin e ndikimit, së bashku me ekipe nga Kolorado, Indiana, Kentaki, Rhode Island dhe Tenesi. Për dy vitet e ardhshme, këto ekipe do të punojnë në tre faza: 1) vlerësimi i nevojave, 2) akademitë: ku identifikojnë dhe çmontojnë barrierat, e ndjekur nga 3) zhvillimi i një plani strategjik.

Angie tha se pjesa më emocionuese e udhëtimit ishte puna me drejtuesit lokalë nga i gjithë shteti. “Këta janë disa njerëz tepër të zënë, kështu që fakti që ata ishin gati të përveshin mëngët dhe ta bënin këtë punë si ekip, tregon përkushtimin e tyre për të krijuar një sistem që funksionon për të gjithë studentët e tyre.”

Mësoni më shumë për këtë punë të rëndësishme! Regjistrohu për Një Bisedë mbi të Ardhmen e Kolegjit dhe Rrugët e Karrierës që do të paraqesin partnerët tanë kombëtarë dhe liderët e tjerë të shtetit më 15 mars 2023, 2 – 3:15 pasdite ET. Regjistrohu këtu.

Gjatë konferencës tre-ditore, ekipe nga i gjithë vendi ndanë atë që po funksiononte në shtetet e tyre.