Majdanozi Tatum - Saldator dhe grua e shquar në STEM

Pas shkollës së mesme, Tatum Parsley mori disa kurse saldimi që çuan në një karrierë 17-vjeçare në industri. Tani ajo është një Instructional Weld Tech në Kolegjin Clark.

 

Tatum është një Koordinator i Teknikës Instructional Weld dhe Outreach në Kolegjin Clark. Shiko profilin e Tatum. Foto nga Wei Zhuang

Mund të na shpjegoni se çfarë bëni?
Unë kam dy punë këtu në Kolegjin Clark. Unë jam Instructional Weld Tech, që do të thotë se jam mësues ndihmës i instruktorëve në klasë dhe në dyqanin e saldimit. Unë i ndihmoj studentët me saldimin e tyre, i ndihmoj ata të vendosin makina dhe i ndihmoj instruktorët të vendosin demo.

Unë jam gjithashtu një Koordinator në terren, që do të thotë se shkoj në shkolla të mesme për t'u treguar studentëve për programin tonë të saldimit. Unë kam disa simulatorë saldimi që i sjell që fëmijët mund t'i provojnë. Unë gjithashtu kontaktoj me njerëzit e industrisë për të gjetur punë të ndryshme që studentët tanë potencialisht mund të marrin pasi të kenë mbaruar ose gjatë kurseve të tyre.

Cila ishte rruga juaj e arsimimit dhe/ose e karrierës? Si arritët këtu ku jeni tani?
Unë mbarova shkollën e mesme ishte thjesht një lloj jete e jetuar për pak. Punonjësit e hekurit më thanë se nëse bëni disa kurse saldimi, do t'ju ndihmojë të punësoheni më shpejt. Erdha në Kolegjin Clark dhe mora disa klasa saldimi dhe përfundova në industri.

Unë kisha qenë saldator për rreth 17 vjet dhe pastaj vazhdova të dëshiroja të kthehesha në Clark. Mora një klasë për saldimin e skulpturave, e cila ishte e mahnitshme, dhe më pas aplikova për të punuar këtu sepse thjesht më pëlqente të isha këtu.

Cilat ose cilët ishin disa nga ndikimet tuaja më të rëndësishme që ju udhëhoqën drejt STEM?
U futa në të vetë. Familja ime është shumë mbështetëse me saldimin tim dhe më shtyn të eci më tej me të. Por nuk kisha askënd në industrinë time që më shtynte drejt saj – e bëra vetëm vetë, por me mbështetje shumë të fortë në shtëpi nga prindërit dhe burri im. Gjithçka vjen nga familja ime.

Instruktorët e mi – Brian McVay, Chad Laughlin dhe Wade Hausinger – ishin mjaft me ndikim. Ata janë jashtëzakonisht mbështetës dhe më kanë mësuar kaq shumë që kur kam qenë në Kolegjin Clark.

Këtu në Washington STEM ne po fillojmë të flasim për "identitetin e hershëm të matematikës". Një identitet pozitiv i hershëm i matematikës – duke ditur se mund të bëni matematikë dhe se i përkisni matematikës – i ndihmon studentët të kenë sukses në STEM. Cilat ishin disa nga përvojat tuaja të mëparshme në matematikë dhe si mendoni se kjo ndikoi në zgjedhjen tuaj të karrierës?
Në shkollën e mesme kam pasur vështirësi në matematikë, kështu që zgjedhja ime e karrierës ka forcuar aftësitë e mia në matematikë. Një instruktor me sindikata mori kohë nga jeta e tij personale për të mbajtur një orë matematike për mua dhe disa studentë të tjerë. Ai na bëri të konvertonim thyesat dhe të gjitha ato gjëra që harron nga shkolla e mesme sepse ka kaluar shumë kohë. Ai e bëri të ketë kuptim. Nuk më shqetëson më matematika – dikur e urreja, tani më pëlqen disi. Është kënaqësi të kuptosh.

Foto nga Wei Zhuang

Cila është pjesa juaj e preferuar e punës suaj?
Pjesa ime e preferuar e punës sime është të shikoj studentët të kenë sukses. Disa prej tyre nuk kanë prekur kurrë një saldator - ata kurrë nuk kanë mësuar as të lexojnë një matës shirit. Është e mahnitshme se sa shpejt ata marrin aftësitë. Ata po kërkojnë dhe gjejnë punë ndërsa vazhdojnë të shkojnë në shkollë dhe janë super të suksesshëm. Më pëlqen t'i shikoj ata të emocionohen për diçka për të cilën jam shumë i apasionuar.

Çfarë e konsideroni arritjen tuaj më të madhe në STEM?
Sapo u emërova Partneri i Vitit në Industrinë me Career Connect Southwest me ESD 112. Ishte e mahnitshme të merrja atë çmim. Sharon Purdue dhe Chad Mullins nga ESD 112 më nominuan - gjë që ishte vërtet lloj i tyre. Deri më tani ky ka qenë suksesi im më i madh – marrja e atij çmimi ishte një punë e madhe.

A ka ndonjë stereotip për gratë në STEM që do të dëshironit t'i shpërndanit personalisht?
Njerëzit mendojnë se gratë janë thjesht të brishta, dhe ju duhet të ecni mbi lëvozhgat e vezëve me to. Ne jemi shumë të fortë dhe shumë të aftë dhe shumë të zgjuar. Ne tregojmë se jemi të barabartë – thjesht vazhdojmë të punojmë shumë dhe të përpiqemi për barazi në STEM dhe në vendin e punës.

La Gratë e shquara në projektin STEM tregon një shumëllojshmëri të gjerë të karrierave dhe rrugëve STEM në Uashington. Gratë e paraqitura në këto profile përfaqësojnë një gamë të larmishme talentesh, kreativiteti dhe mundësish në STEM.

Çfarë cilësish unike mendoni se sillni në punën tuaj?
Unë shikoj të gjitha aspektet e asaj që po bëjmë, jo vetëm të mësojmë aftësitë, por çfarë mund të bësh në të vërtetë me ato aftësi. Po shikoj të gjithë studentët tanë dhe se ku mund të përfundojnë. Unë personalisht krijoj një lidhje me ta dhe përpiqem t'i ndihmoj të gjejnë rrugën e tyre. Unë sjell edhe një anë artistike në punën time.

Si e shihni shkencën, teknologjinë, inxhinierinë dhe ose matematikën duke punuar së bashku në punën tuaj aktuale?
E gjitha ka të bëjë me saldimin. Shkenca: ju duhet të dini se me çfarë materialesh po punoni, çfarë do të ndodhë kur t'i vendosni një pishtar, si do të reagojë. Teknologjia: ne kemi një saldator robotik. Inxhinieri: ne kemi nevojë për inxhinierë që të dinë se si bashkohen pjesët. Matematika: duhet të dini nëse diçka do të përshtatet, duhet të bëni matje. Të gjitha funksionojnë së bashku.

Çfarë do të dëshironit t'u thoni grave të reja që mendojnë për fillimin e karrierës në STEM?
Beje. Shkoni për të. Mos lejoni askënd t'ju thotë se nuk mundeni - vazhdoni të shtyni. Njihni kufijtë tuaj, flisni për veten tuaj dhe merrni rreziqe të përgjegjshme në karrierën tuaj. Duajeni veten dhe gjeni suksesin në çdo mënyrë që mundeni.

Mund të ndani një fakt argëtues për veten tuaj?
Unë bëj art metalik. Mora një klasë për saldimin e skulpturave dhe në fund na u desh të bënim një projekt të madh - bëra një lule gjigante metalike zambak uji. Më pas fillova të bëja art kopshtesh me pjesë dhe vegla të vjetra të ricikluara të makinave dhe çelësa të ndryshkur – gjëra të tilla. Është shumë argëtuese.

Lexo më shumë Gratë e dukshme në profilet STEM