Integrimi i shkencës në klasën fillore jep dividentë më vonë

Uashington State LASER po ndihmon shkencën elementare të organizojë një rikthim! Shkenca elementare është çelësi për zhvillimin e nxënësve të zhdërvjellët, të cilët mund të lundrojnë në një botë që ndryshon me shpejtësi: nga menaxhimi i shëndetit dhe shtëpive të tyre, te të kuptuarit e një mjedisi në ndryshim.

 

 

duart që mbajnë fletën

Nga shëtitjet në natyrë te “vëzhgimi i fenomeneve”

A ju kujtohet hera e parë që morët një gjethe? Ju ndoshta ishit dy ose tre vjeç dhe po eksploronit jashtë. Ndoshta keni vënë re formën e tij unike, dhe nëse ishte e thatë ose e lagësht. Ndoshta një i rritur ju ka ndihmuar të bëni një shkumës me ngjyrë duke fërkuar venat e saj dhe keni mësuar se si gjethet marrin lëndë ushqyese – njësoj si njerëzit.

Urime - keni bërë shkencë!

"Vëzhgimi i fenomeneve" është mënyra se si u njohëm shumica prej nesh mësimi i shkencës, e ndjekur nga bërja e pyetjeve, kryerja e hetimeve ose testimi i ideve dhe mësimi i shpjegimit të të menduarit. Por në klasat fillore në të gjithë shtetin, studentët marrin mesatarisht vetëm 1.5 orë arsimim shkencor, nga 30 orë në klasë çdo javë. Rezultati është se nxënësit nuk janë të përgatitur për shkencën në klasat më të larta.

Tana Peterman është oficerja e programit për arsimin k-12 në Washington STEM, e cila drejton Aleancën e Lidershipit dhe Asistencës për Reformën e Arsimit të Shkencës (LASER)*. LASER dhe OSPI organizojnë të dyja webinare në internet për të ndihmuar mësuesit e shkollës fillore dhe drejtuesit e shkollave bëjeni rastin për përmbajtje më të madhe shkencore në klasat k-5. LASER ofron gjithashtu burime dhe strategji falas në internet për të integruar shkencën në oraret e klasave tashmë të mbushura.

Webinari i tyre i fundit, "Shkenca elementare ka nevojë për një rikthim", synonte të bënte pikërisht këtë: duke nxjerrë në pah shembuj nga rrethet shkollore në të gjithë shtetin ku mësuesit e shkollës fillore shkëlqejnë në integrimin e koncepteve të shkencës në mësimet e matematikës dhe leximit.

Tana Peterman tha, “Me shkencën elementare ne vazhdojmë të vendosim ndihmat e shiritit në një sistem që ka nevojë për operacion në zemër të hapur. Ne flasim për edukimin e të gjithë fëmijës, por vazhdojmë t'i kërkojmë të mësojë në kapanone”.

muppets në pallto laboratori
Shkenca zakonisht nuk fillon në laborator. Fillon me vëzhgimin e fenomeneve, parashtrimin e pyetjeve, kryerjen e hetimit, krijimin e modeleve, analizimin e të dhënave, ndërtimin e shpjegimeve dhe hartimin e zgjidhjeve. (c) Muppets e Jim Henson. Burimi: YouTube

Baza e hershme e shkencës

Në thelbin e saj, shkenca po vëzhgon dhe i jep kuptim botës përreth nesh - diçka që fëmijët janë të pajisur mirë për ta bërë falë kuriozitetit të tyre të lindur.

Michelle Grove është koordinatore shkencore për Distriktin e Shërbimit Arsimor (ESD) 101 në Spokane dhe ka 25 vjet përvojë mësimore, duke përfshirë biologjinë, kiminë dhe anatominë. Ajo është gjithashtu drejtoreshë LASER për rajonin verilindor dhe bashkëdrejtoreshë në mbarë vendin.

“Të mësosh shkencën në klasat fillore është baza e gjithçkaje që vjen më pas. Pa të, fëmijët humbasin interesin dhe më pas nuk angazhohen thellë. Edhe nëse atyre u sigurohen përvoja shkencore me cilësi të lartë në nivelet e shkollës së mesme dhe të mesme, pa ato aftësi themelore, si rëndësia e arsyetimit të bazuar në prova, ata do të luftojnë të dalin nga sistemi ynë k-12 si të rritur të arsimuar shkencërisht.” Ajo thekson se kjo do të thotë të kuptosh se shkenca nuk është vetëm duke punuar në një laborator, por edhe planifikimi dhe kryerja e hetimeve, zgjidhjen e problemeve, krijimin e modeleve, analizimin dhe interpretimin e të dhënave, ndërtimin e shpjegimeve dhe hartimin e zgjidhjeve.

“Në kohën kur fëmijët janë në shkollë të mesme, për sa i përket edukimit shkencor, ka ata që kanë dhe ata që nuk kanë. Fëmijët që nuk kanë shkencë në shkollën fillore ose të mesme mund të mbeten prapa ose të shmangin orët e shkencës, duke menduar: "Unë nuk jam i mirë në shkencë".
– Lorianne Donovan-Hermann, Koordinatore e Shkencës në ESD 123

Lorianne Donovan-Hermann, koordinatore e shkencës për ESD 123 në Uashingtonin Juglindor dhe Drejtore e Aleancës LASER Juglindore, tha: “Në kohën kur fëmijët janë në shkollë të mesme, për sa i përket edukimit shkencor, ka "të cilët kanë" dhe "të mos kenë". . Fëmijët që nuk kanë shkencë në shkollën fillore ose të mesme mund të mbeten prapa ose të shmangin orët e shkencës, duke menduar: "Unë nuk jam i mirë në shkencë". Dhe ata kurrë nuk do të marrin në konsideratë marrjen e një kursi të nivelit të AP. Ata do të përfundojnë në një kurs krejtësisht të ndryshëm.”

Ndërsa është e vërtetë që jo çdo fëmijë dëshiron të bëhet shkencëtar kur të rritet, çdo student ka nevojë për njohuri themelore shkencore për të lundruar në shëndetin dhe mjedisin e tij, për të kuptuar zgjedhjet e tyre në kutinë e votimit dhe madje edhe për të mirëmbajtur shtëpitë e tyre. Donovan-Hermann tha, "Pronësia bazë e shtëpisë kërkon shtresa të njohurive shkencore për t'u mbrojtur nga myku toksik nga një tub që rrjedh ose për të kuptuar rreziqet e një rrjedhje gazi. Dhe në trupin tonë, njohja e mënyrës se si funksionojnë viruset – dhe ndjekja e studimeve më të fundit shkencore se si ta trajtojmë atë – mund të na ndihmojë të mbajmë familjet tona të sigurta.”

"Orari i klasës së parë të znj. Wilder 2022-2023"

Tejkalimi i krizës së kohës

Edhe para pandemia rezultoi në rezultate më të ulëta të testit për studentët anembanë vendit, mësuesit e shkollës fillore u përpoqën të përshtatnin arsimin shkencor në një orar tashmë të mbushur. Arsyeja në rrjedhën e sipërme për këtë është se shumica e klasave fillore fokusohen në matematikë dhe lexim, dhe shkenca nuk vlerësohet deri në klasën e pestë në Uashington. Gjithashtu, meqenëse shumica e mësuesve të shkollave fillore nuk janë gjithashtu të miratuar në shkencë, për disa, mund të duket e paarritshme për ta mësuar atë. Megjithatë, ekziston një qasje premtuese: integroni konceptet shkencore në lexim, shkrim dhe mësimet e matematikës.

Michelle Grove tha se ekziston një keqkuptim se matematika dhe leximi mësohen të izoluara. “Në realitet, temat shkencore mund të integrohen në detyrat e matematikës ose të leximit/shkrimit – ky quhet shkrim i bazuar në fenomene.”

Grove tha se ajo ka punuar me mësues që përdornin mësimet e anatomisë së bimëve për lexim dhe shkrim të bazuar në fenomene nga Burimet e hapura të arsimit (OER), një burim falas për mësuesit. "Kuptimi i studentëve shkoi nga krijimi i vizatimeve të thjeshta në fillim të vitit, në shfaqjen e këtyre shpjegimeve pa boshllëqe rreth proceseve shkencore."

Një shembull tjetër i integrimit të shkencës është nga mësuesit e klasës së parë dhe të pestë në zonën e Olimpias, të cilët planifikonin që nxënësit e klasës së pestë të vizitonin klasën më të re për të ndarë mësimet e tyre shkencore. Vite më vonë, mësuesi i shkencave të klasës së pestë, TJ Thornton, kujtoi se sa ndikim ishte kjo për një nxënës në veçanti:

“Një nga djemtë në klasën time më pyeti: 'Kur do ta bëjmë atë gjë me nxënësit e klasës së parë'? Tani, ai nuk ishte domosdoshmërisht studenti më i fortë akademik, dhe megjithëse ishte mbi gjysmën e jetës së tij më parë, ai kishte menduar për këtë dhe ishte i emocionuar të ndante shkencën me nxënësit e klasës së parë.”

Grafiku "Qëllimi i shkollës: Mësuesi i të gjithë shkollimit". Kutitë e etiketuara "ELA Literate", "Shkencerisht Literate", "Arts/Culturally Literate", "Socially/Historikly Literate", duke treguar yllin "Nxënës me shkrim e këndim"
Qëllimi i shkollës është të zhvillojë "Nxënës të Gjithë-Shkencës" në artet, shkencën, matematikën, historinë dhe artet dhe kulturën e gjuhës angleze, të ndarë në uebinarin "Shkenca elementare bën një rikthim", shkurt 2023. Burimi: OSPI.

Evolucioni i shkencës: nga "absolutet" në integrimin e zbulimeve të reja

Për shumë njerëz, pandemia Covid-19 ka sjellë në shtëpi rëndësinë e të kuptuarit të proceseve themelore shkencore. Donovan-Hermann, koordinator shkencor në Pasco, tha se përparimet teknologjike kanë pasur një ndikim të madh në të kuptuarit shkencor.

“Shkenca ka ndryshuar kaq shumë që kur isha në shkollë të mesme. Më parë, ne mësuam për 'absolutet', por tani, të jemi në gjendje të ndryshojmë mendje kur shkenca ndryshon - kjo është thelbësore.

Gjithashtu, të kuptuarit e arsyetimit të bazuar në prova - qoftë në shkencë apo shkenca politike - është thelbësore për diplomimin e studentëve që janë Nxënës të Gjithë-Shkencës.

“Shkenca ka ndryshuar kaq shumë që kur isha në shkollë të mesme. Më parë, ne mësuam për 'absolutet', por tani, të jemi në gjendje të ndryshojmë mendje kur shkenca ndryshon - kjo është thelbësore.
– Lorianne Donovan-Hermann, Koordinatore e Shkencës në ESD 123

Michelle Grove kujtoi: “Klasa e vajzës sime në klasën e shtatë u përqendrua në rëndësinë e të menduarit të bazuar në prova si një temë gjatë gjithë vitit. Kështu, kur vëzhgoi komentuesit politikë në TV që po debatonin pa prova, ajo u mërzit duke thënë. 'Ata nuk duhet të lejohen ta bëjnë këtë!'

Kërkoni më shumë shkencë

Grove tha se një mënyrë se si prindërit mund të mbështesin edukimin shkencor është duke marrë pjesë në shkollën e hapur të shkollës së tyre dhe duke pyetur: "Çfarë po bëni me Leximin, Matematikën dhe Shkencën?" Ajo tha se ajo që e ndihmon shkencën elementare të lulëzojë është një lidhje e 1) administratorëve që mbrojnë shkencën; 2) mësues që kanë aftësi dhe besim, dhe 3) financim nga një sistem që i jep përparësi.

Mbështetja nga bordi i shkollës lokale mund të ndihmojë në prioritizimin e integrimit të shkencës në klasë. Scott Killough është koordinator rajonal i shkencës për ESD 113 dhe anëtar i Bordit të Shkollës së Distriktit Tumwater. Ai kujtoi një bisedë që bordi i shkollës kishte me ish-drejtuesin e saj në fund të pandemisë Covid-19. Bordi vendosi që për të pasur një ndryshim afatgjatë Mësimi Emocional Social (SEL) duhet të përfshihet në buxhetin vjetor. “Tani është një zë në buxhetin tonë, pavarësisht ndryshimeve në personel. SEL është këtu për të qëndruar.” Ai tha se një qasje e ngjashme mund të ndihmojë në integrimin e Shkencës Elementare.

Diagrami i Venit: Shkenca matematikore ELA
Artet e matematikës, shkencës dhe gjuhës angleze: tre gjëra të mira që shkojnë mirë së bashku. Shpërndarë në "Shkenca elementare rikthehet!" webinar.

Në mënyrë të ngjashme, Kimberly Astle nga Zyra e Mbikëqyrësit të Mësimit Publik (OSPI) i inkurajoi mësuesit gjatë uebinarit të shkurtit të mendojnë se si shkenca mund të jetë një spirancë për të mbështetur mësimin e Arteve të Gjuhës Angleze. "Unë shoh lëvizjen përpara duke parë se si shkenca është pjesë e një sistemi të të mësuarit."

Problemi i çuditshëm i shkencës

Integrimi i shkencës në klasat fillore mund të ketë gjithashtu një ndikim pozitiv në avancimin e barazisë racore — nëse mësimet inkurajojnë studentët të sjellin mësimet dhe vlerat e tyre kulturore në hetimet shkencore. Në dekadat e fundit, edukatorët dhe aktivistët kanë tërhequr vëmendjen ndaj problemit "të çuditshëm" të edukimit shkencor, domethënë ai ishte i përqendruar në shkencë nga shoqëritë perëndimore, të arsimuara, të industrializuara, të pasura dhe demokratike (të çuditshme). Shkenca në këtë kontekst shpesh injorohet kontributet e grave njerëz me ngjyra, apo edhe pretenduan apo ia atribuan gabimisht zbulimet e tyre kolegëve meshkuj të bardhë. Kjo mund t'i lërë studentët me idenë se vetëm disa lloje njerëzish "bëjnë shkencë".

Kur Donovan-Hermann dha mësim në klasën e 3-të në zonën Tri-Cities, ajo mori pjesë në një partneritet njëjavor mësues-shkencëtar (TSP) me një gjeolog në Laboratorët Kombëtarë të Paqësorit Veriperëndimor. Qëllimi ishte rritja e njohurive të mësuesve dhe kthimi i asaj që ajo mësoi te studentët e saj.

Grove tha se një mënyrë se si prindërit mund të mbështesin edukimin shkencor është duke marrë pjesë në shkollën e hapur të shkollës së tyre dhe duke pyetur: "Çfarë po bëni me Leximin, Matematikën dhe Shkencën?"

“Kam sjellë fotot e mia duke punuar në terren me shkencëtarin për të treguar klasën time. Një vajzë e vogël, nga një komunitet rural, shikoi foton në telefonin tim dhe më pas më tha, 'Oh, kjo është fotografia e gabuar. Ku është fotografia e shkencëtarit?' Shikova poshtë dhe thashë: 'Ajo është ajo—kjo është doktoresha Frannie Smith'. Kjo vajzë e vogël nuk e dinte që gratë mund të ishin shkencëtare.”

Kjo e frymëzoi Donovan-Hermann për të ftuar shkencëtarin, “Dr. Frannie” për të folur me klasën e saj. Kështu filloi një partneritet që ajo beson se ndikoi shumë nga studentët e saj. “Vite më vonë, u përplasa me vajzën e vogël; ajo tani ishte rreth 20 vjeç dhe punonte për të kursyer për kolegj. Më kujtohet emocioni i saj teksa fliste për takimin me Dr. Frannie.”

Blogu STEM Teaching Tools ofron udhëzime për diskutimin garë në kuadrin e edukimit shkencor, “Raca dhe racizmi janë të pranishëm në klasat e shkencës. Studentët, pavarësisht sa të rinj, janë të vetëdijshëm për racën dhe pasqyrojnë paragjykimet shoqërore. Ata vënë re se kush është në dhomë - si fjalë për fjalë (ju dhe studentët e tjerë) ashtu edhe figurativisht (kush merret me shkencë? si duket një shkencëtar?).

Washington STEM po mbron integrimin e shkencës në klasat fillore në mënyrë që të gjithë studentët në Uashington të mund t'i përgjigjen pyetjes, "Kush merret me shkencë?" me një fjalë:

"Unë".

*organizuar nga Leadership and Assistance for Science Education Reform (LASER) është një organizatë mbarëkombëtare, e udhëhequr nga Washington STEM në partneritet me OSPI, Distriktet e Shërbimit të Arsimit (ESD) dhe Institutin për Biologjinë e Sistemeve. (Mësoni më shumë rreth si lindi LASER-i.) Së bashku, ata ofrojnë uebinarë, burime online të fokusuara në rritjen e barazisë në edukimin shkencor k-12.